Pomul cu Vrăbii

Ascultă ce Vezi

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan
Grafică panou Pomul cu Vrăbii’: Anca Benera şi Arnold Esteban
Inspiraţie poveste ‘Pomul cu Vrăbii’: Dorel Ruşti, Mariana Celac, Florin Mihăilescu
Voce înregistrare audio: Cătălin Rulea
Loc: Piaţa Universităţii, Bucureşti
Perioada: septembrie 2008

Anuala OAR Bucureşti / 2009 - Secţiunea Amenajări şi Design - Nominalizare.

Instalaţia a făcut parte din proiectul Ars Telefonica, curatori Alina Şerban, Anca Benera, Arnold Esteban, Cătălin Rulea, ce s-a desfăşurat între 23 şi 27 septembrie 2008 la Centrul de Introspecţie Vizuală. (www.pplus4.ro)

Instalatia a fost amplasată în Piaţa Universităţii, într-un decor urban aglomerat de urmele fizice ale diferitelor interese manifestate în spatiul public: stâlpi de iluminat aplecaţi de greutatea cablurilor, garduri metalice indecis înfipte printre pişcoturile sparte ale trotuarului, panouri de indicaţie auto care se dublează, cutii poştale sau chioşcuri de flori şi ziare. Între toate aceste obiecte este camuflată până la transparenţă şi o cabină telefonică.
0119
022

Am instalat o structură din OSB ca o pelerină roşie ce înveleşte cabina telefonică, transformând-o într-un popas temporar: o platformă cu loc de stat, loc de ascultat şi de privit oraşul. Odată intrat în pavilionul delimitat geometric din aglomerarea urbană, se putea asculta la telefonul public, încă funcţional, istoria unui nume - Pomul cu Vrăbii care se referea în trecut la zona din jurul Fântânii de la Universitate, poveste uitată în zilele noastre.
Am afirmat astfel nevoia de recuperare şi documentare a memoriei minore care aparţine în egală măsură unui loc încărcat de monumente şi de simboluri emoţionale majore, cât şi promovarea unei noi atitudini asupra design-ului în spaţiul public.031copacul cu pasari05_ro06_ro

0708

Structura a devenit pe rând adăpost pentru copii străzii, loc de odihnă pentru cerşetorii de la semaforul bulevardului Magheru, loc de întâlnire, de vorbă sau popas pentru trecători.
09110111211314