Transfer Brezoianu (TUB)

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan (studioBASAR), proiect dezvoltat în cadrul proiectului TUB.
Locatie: strada Brezoianu, Bucureşti
Perioada: 2008-2009

140408-077aTraseul străzii Brezoianu face legătura Nord-Sud între două noduri de intensitate urbană, Splaiul Dâmboviţei şi Sala Palatului. Intersectat la jumătate de bulverdul Elisabeta, de unde se dezvoltă în paralel cu parcul Cişmigiu, strada se arată ca o variantă condensată la Calea Victoriei. Având ca referinţă „Modelul Monderman” (conceptul Shared Spaces dezvoltat de inginerul de trafic olandez Hans Monderman), Brezoianu devine o suprafaţă generoasă pentru pietoni, biciclişti şi activităţi cotidiene diverse, deschisă circulaţiei auto ocazionale şi organizată ca un transfer dinamic între râul Dâmboviţa şi Sala Palatului. Printr-o înşiruire de intervenţii punctuale şi reglaje tehnice, nu contrazicem tendinţele şi nici nu separăm conflictele, ci mai degrabă le angajăm energia emergentă. Strategia „oraşului lucrurilor mărunte” ţinteşte regenerarea utilizării celor mai banale utilităţi urbane, cum sunt trecerile de pietoni, piticii metalici, gărduleţele scuarurilor, etc, ca o modalitate directă şi naturală de identificare a caracterului secvenţial al străzii. Lăsăm deschise posibilităţile informalului şi ale vieţii sociale, încurajând caracterul spontan al vieţii de stradă.

Transfer. 10
Intervenţii punctuale successive de-a lungul străzii Brezoianu.

brezoianu_hartatext

1. Tramvai Turistic: propunem introducerea unei linii de tramvai turistic în lungul străzii Lipscani, legând Piaţa Sf. Gheorghe de Splaiul Dâmboviţei printr-o singură cale de rulare şi câteva opriri.
des_lipscanitramvai01
transfer-brezoianu_tramvai-turistic

2. Triaj: tramvaiul turistic ajunge la punctual terminus dinspre Dambovita intr-un nod de distributie cu alte mijloace de transport in comun, circulatii pietonale, parcaj supra si sub teran; Triajul activeaza zona ca un loc de intilnire, intensive, iluminat public tip ‘nocturna’, deservit de un perimetru comercial, alimentatie publica, si functiuni culturale, cu o vocatie de 12h+12h.
des_triajdambovita01

3. Piata Volanta: introducerea in tesutul orasului a comertului temporar de weekend, adapostit in structuri usoare de metal, lemn si panza, demontabile rapid; corturile de vinzare sint inchiriate de la administratia locala, si returnate la inchidere; predomina comertul cu produse alimentare si de sezon.
des_piatavolanta

4. Zebra XXL: Marcăm traversarea peste bvd-ul Elisabeta printr-o zebră alb-roşu gigant, destinată pietonilor şi bicicliştilor, impiedicind crestea vitezei auto de pe bulevard.
des_zebraelisabeta01
transfer-brezoianu_zebra-xxl

5. Gradina: deschiderea portilor catre curtile interioare din spatele frontului, tratate cu o pardoseala continua din strada, amenajarea de locuri ferite cu ambiante si atmosfere diferite.
des_gang

6. Covor de joacă: Desfiinţăm gardul şi extindem scuarul printr-o pardoseală naturală. Instalăm o bancă perimetrală, aducem apa, punem nisip şi acceptăm animale de companie.
des_covor2
transfer-brezoianu_covor1

7. Aliniament Verde: protejarea apartamentelor de la etajele inferioare printr-o perdea verde de aliniament de frasini (fraxinus excelsior) ce actioneaza ca un spatiu plantat comunitar, cu loc de stat liniar si zona de interactiune sociala.
des_aliniamentverde_s

8. Fintina: amenajarea unei fintini in colaborare cu ApaNova, in fata sediului companiei, dublata de continuarea sirului de copaci pina la blocul Turn.
des_fantana

9. Ring: animarea unui pastile de iarba si asfalt prin asamblarea unei scene - structura usoara de metal, lemn si panza ca un punct intens, dinamic, sezonier ce poate sustine concerte de muzica, dans, teatru, cafenea, sau esplanada publica.
des_ring

10. Gradient: introducem culoare la Sala Palatului - curcubeu pe coloane; accentuarea experientei de spatiu comercial liniar, in portic, color si ziua si noaptea prin vopsirea si iluminarea coloanelor.
des_gradient