Ailanthus Altissima

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan şi Marius Mitran
Perioada: 2010

Un Manifest (Temporar) pentru Centrul Istoric

Aflat in stadiul de tabula rasa din punct de vedere moral, functional si strategic Centrul Vechi se reinventeaza dintr-o mahala insalubra intr-o terasa de vara gigantica: locuitorii dispar iar terasele incep sa lege strazile una de alta intr-un ponton continuu de voie buna. Fara ca acest val de improspatare sa treaca prea des si mai sus de parterul transformat in restaurante-baruri-cafenele, starea fizica deplorabila a imobilelor persista iar mono-functionalitatea exagerata pe orizontala a zonei se adinceste cu fiecare vara.
dsc_0065
fgwejy6yProbabil ca valului de bere ii va urma repriza de transformare in decor de film de epoca, similara cu a centrelor vechi din unele orase central si vest europene: Disneyland-uri pentru shopping, decoruri bune doar pentru consum si comert. Intre timp, concursuri publice profesionale, cum a fost cel pentru refacerea hanului Gabroveni readuc in discursul public de specialitate notiuni arbitrare precum alinierea la cornisa sau raportul plin-gol. Aceasta tendinta de muzeificare a trecutului in forme ‘onorabile’ nu va produce decit alte decoruri. De ce lipsa de dezbatere despre caracterul acestor citeva strazi din centrul Bucurestiului ce au reprezentat cindva inima capitalei? Propunem un Manifest Pro-Activ care sa readuca in discutie interventia in Centrul Istoric: cum construim? unde? pe ce baze intervenim? si ce introducem in situatia existenta? si mai ales cum ne raportam la caracter?
studiobasar_ailanthus_altissima_imagine_3Regimul juridic incert si starea de abandon in care se gasesc mai multe terenuri din centru, fac din acestea candidatele pentru un program care sa adreseze problema reconstructiei. Cu o perioada de desfasurare cuprinsa intre 1 - 5 ani, interventiile pe siturile propuse au drept finalitate crearea unei viziuni, specifice fiecarui amplasament in parte, care sa implineasca potentialul fiecarui loc in parte.
studiobasar_ailanthus_altissima_imagine_2
Ailanthus Altissima (Cenuser) este o specie de copac, ce poate ajunge la inaltimi foarte mari, desi uneori specia poate ramane si la dimensiuni reduse, in functie de situatia existenta. Cenuserul este maidanezul vegetal al Bucurestiului.
studiobasar_ailanthus_altissima012Manifestul Ailanthus Altissima este o constructie foarte putin pretentioasa fata de conditiile oferite de mediul in care creste, adaptandu-se excelent la mediul urban, si in special in zonele centrale ale marilor orase. Avand in vedere cerintele minimale ce trebuie indeplinite pentru a supravietui, Ailanthus Altissima se numara printre primele constructii care invadeaza terenurile abandonate, reusind sa se dezvolte acolo unde foarte putine constructii pot supravietui si evolua. Structura constructiei este rara, ventilarea si iluminarea naturala aducand un plus de comfort. Constructia este independenta energetic fata de oras. Locul ideal de dezvoltare in Bucuresti a acestei specii de constructii este Centrul Vechi, datorita maidanelor, a zonelor destructurate si a incoerentei reconstructiei, caracterul ei invadant contribuind la dinamizarea multifunctionala necesara zonei. Ailanthus Altissima are diversi ascendenti conceptuali: pe de o parte strategiile urbane de interventie prin constructie, testate istoric, cum ar fi infrastructurile de tip belvedere, devenite in timp si icon-uri: Eiffel Tower Paris, Ferris Wheel Londra, Katarinahissen Lift Stocklom, dar si din miscarile urbane reactiv utopice, cum au fost Archigram, Cedric Price, sau Yona Friedman.
studiobasar_ailanthus_altissima01Interventia are 2 componente strategice: o Macara de constructii si un Grid metalic structural.
studiobasar_ailanthus_altissima_imagine_4Elementul central, Macaraua, actioneaza atit ca element central constructiv - nod intern de circulatii, instalatii, distributie energie, dar si ca spatiu public mobil: bratul sau suspendat poarta vizitatorii deasupra acoperisurilor apropiate intr-o cabina culisanta, pe un traseu circular orizontal oferind perspectiva razanta a intregului centru.
studiobasar_ailanthus_altissimaPosibilitatile de mobilare cu functiuni ale Gridului structural sint diverse, atit ca forma, materialitate, functiune, pozitie, dar si ca durata de viata: un Han Vertical de galerii, magazine, hosteluri, cafenele, belvedere. Rezultatul colaborarii dintre Macara si Grid depinde de natura sit-ului in care este inserat conceptul Ailanthus Altissima, de scenariul economic in care se imagineaza interventia sau de reactiile in desfasurare ale situatiei generate de interventie.
studiobasar_ailanthus_altissima_imagine_1Macaraua este montata in prima faza a interventiei, cu o solutie clasica de amplasare: transport si montaj pe module, asezate pe o baza structurala. A doua etapa este cea in care se asambleaza Gridul: structura metalica ridicata cu ajutorul macaralei si conectata la nodul central. Astfel Ailanthus este un organism care se construieste/reconstruieste singur, cu final imprevizibil.
studiobasar_ailanthus_altissima_imagine_5