Parc du Cirque

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan.
Loc: Geneva, Elveţia
Perioada: septembrie-octombrie 2011

În cadrul festivalului Espace Temporaire - Art Contemporain dans L’Espace Public, 2e edition - 29.09.11 - 09.10.11, Geneve, studioBASAR a dezvoltat proiectul Parc du Cirque.
Caiet-PAG1.tifPARC DU CIRQUE
Expérimenter une place
Proiectul formuleaza o naratiune temporara despre un loc printr-o acumulare de actiuni. Scopul interventiilor este construirea unui nume: oferim o identitate locului, ce vrea sa supravietuiasca in constiinta publica si dupa terminarea festivalului.
Locul ales este un mic scuar verde din centrul Genevei, amplasat intre Plain de Plainpalais la Sud - un platou urban aflat intr-un proces de modernizare si reabilitare, si Place du Cirque la Nord - o intersectie aglomerata de 5 strazi. Scuarul este inconjurat de strazi, fara o identitate clara: exclus temporar din planurile de regenerare a Plainpalais, si separat de Place du Cirque, este un loc al discontinuitatii, al izolarii, aproape periferic, chiar daca este amplasat in vederea tuturor.
02Am vazut aceasta stare de suspendare ca un avantaj si o sansa de a ne adresa destinului unor astfel de locuri, nu doar ca teritorii uitate sau ramasite de oras, ci forme necesare vietii publice, locuri unde diferentele pot aparea prin suprapunerea, cateodata contradictorie, a mai multor straturi.

04Ridicand intrebari despre sit si amplificind existentul, proiectul a angajat critic identitatea locului si a chestionat tipul de interventii in spatiul public.
05
062
07
Le temps de la baignade
Ca o incercare de a pune in valoare ingredientele domestice existente ale locului, performance-ul a constat in ocuparea apei fantanii publice cu 300 de rate din cauciuc galben si umplerea ei cu sampon de baie. Aceste actiuni au transformat locul dintr-o infrastructura publica, folosita mai degraba ca decoratie intr-o sculptura temporara participativa, un loc de joaca stimulant si provocator pentru trecatori, copii si adulti.
r11r1a
r2r3r4r5r6Pétition et Texte
Actiunea a constat in a inscena o petitie publica pe sit, despre sit. Ridicand intrebari despre status-ul si viitorul acestui mic scuar, participantii luau parte la crearea unei identitati temporare a locului. Timp de 3 zile am discutat cu diferite tipuri de utilizatori ai locului: vecini, localnici, imigranti sau turisti.
p1p2p3p4p5p6p7
Am construit numele PARC DU CIRQUE din lemne gasite prin oras, si l-am instalat spre limita sudica a parcului, promovand si afirmand astfel o (noua) identitate a locului.
t1t2t3t4t5t6