Urban Divan

Organizator: 4AM
Îndrumători: Jaroslav Sedlák (4AM), Alex Axinte, Cristi Borcan (studioBASAR), Jiří Suchánek (FAVU).
Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Jarek Sedlák, Zuzana Krejčířová, Eva Štrocholcová, Pavel Klvaňa.
Amplasament: Brno, Cehia
Perioada: 11 iulie - 21 iulie 2011

Atelierul Urban Divan a fost organizat de 4AM Forum for Architecture and Media în colaborare cu House of Arts Brno ca un program adiţional al proiectului Brno Open Art 2011; cu suportul financiar al Forumului Cultural Austriac, primăria Brno, Ministerul Culturii din Republica Cehă, International Visegrad Fund şi Czech Architectural foundation.

http://www.forum4am.cz/?p=1566&lang=en

img_1502

În cadrul workshop-ului Urban Divan am investigat naraţiunile latente ale locurilor din oraş prin intermediul a două intervenţii concrete.

073

Sforile
Prima intervenţie activează resturile rămase în urma consumării proiectului socialist, şi anume barele metalice împrăştiate printre blocuri care foloseau la întinderea rufelor sau ca bătător de covoare, pe care le-am transformat temporar în mobilier public cu funcţii multiple, şi care, împreună cu două leagane instalate ad-hoc au inventat un loc nou în cartier.
073_011
073_1
073_0101
073_2

Cabina Călătoare
A doua intervenţie a constat într-o unitate mobilă: o cabină călătoare care provoacă statutul fântânilor publice într-un oraş. Fântâna publică aducea apa aproape de cetăţeni, fie pentru spălat, răcorit, sau scaldăt. În timp, fântânile au pierdut toate aceste funcţiuni, ajungând să fie folosite doar pentru plăcerea ochiului public. Cabina Călătoare este o provocare şi o posibilitate concretă pentru cetăţeni de a utiliza fântânile publice aşa cum cred, chiar şi ca locuri de scăldat în zilele toride de vară. Aşezată lângă o fântână publică, Cabina Călătoare acţionează ca o cabină de schimb sau vestiar, însă poate fi utilizată şi ca punct de control, pavilion privat, loc de fumat sau chioşc.

073_5073_3

073_9
073_4
073_8