Graz the Usual City

Autor: Alex Axinte
Editură: Herausgeber/Publisher: Verein Pépinières Österreich, Engelgasse 3-5, 8010 Graz
Loc: Graz, Austria
Perioada: martie-mai 2006

Această publicaţie este rezultatul unei rezidente de creaţie Pepinieres map XXL în parteneriat cu Haus der Architektur, Graz, Austria. www.art4eu.net

dsc_6287

Graz the Usual City este o arhiva de peste 20 de exemple de structuri cotidiene - ramase, uiate, camuflate, orfane ori doar ascunse. Aceste obiecte si structuri sint detectate in orasul Graz, locul in care mariajul dintre prezervarea morala a istoriei construite si incisivitatea insertiilor arhitecturale din otel inoxidabil au generat un décor de Luna Park, punctat constant de evenimente in aer liber.

img_2798gsjpg

img_2788gs1

Am gasit aici insa o multime neglijata de obiecte sincere, din afara auto-promovatei imaginii a orasului: amenintate de modernizare si regenerare urbana, supravietuind efectului bilbao si strategiilor de infrumusetare, a machiajului public sau operatiilor estetice, acestea sint doar niste constructii obisnuite. Fie rezistente la schimbare sau pur si simplu nepasatoare la nevoia constanta de transformare, acestea dau un raspuns direct fata de nevoi simple, luind astfel forme neasteptate ce adapostesc neprevazutul, exclus treptat din mediile urbane contemporane din ce in ce mai sufocate cu design urban.

Alese in urma unui proces de cartare a orasului, aceasta arhiva documenteaza exemple de categorie un-sexy: ce deserversc autoturismele, utilitare, infrastructurale, asamblate prin geometrie progresiva sau accidental. Aranjate ca intr-un jurnal, colectia GUC poate fii utilizata ca un ghid, dedicat turistilor, localnicilor sau urbanistilor. Acesta atrage atentia asupra neutralitatii si banalitatii ce inca exista in orasele noastre, nu doar ca un alt manifest al uritului si cotidianului, ci ca o unealta de a explora prezenta celorlalti - toate acele prezente mute ale cotidianului prin care ne construim sensul apartenentei la un loc.
GUC.inddGUC.inddGUC.indd

23. Caravana
adresa: Griesplatz
C:LUCRUARelatedMade_in_Grazdwgsituatie.dwg Model (1)

Nascuta intr-o piata alungita si aglomerata, aceasta structura sta pe o insula mica de asfalt inconjurata de un bulevard plin de trafic, de statii de autobuz si de o zona de parcare. Ansamblul este compus din doua cabine de telefon public, o casuta de lemn parter cu un acoperis partial in panta plus inca alte doua case cu sarpanta, una inalta si verde deschis si cealalta joasa si mai galbuie. Facuta din scanduri de lemn vopsit maro, cu citeva ferestre cu rame tot de lemn si avind agatate citeva cutii si postere cu reclame, prima casa este o cafenea. A doua, pe o structura din caramida cu o tencuiala verde deschis, este o toaleta publica, separata in doua zone, dupa sexe. Ultima, avind o structura si materiale similare cu cealalta, adaposteste un transformator electric si are doua fatade acoperite cu panouri mari de reclame. Supravietuirea cotidiana in marea de masini poate sa fie o munca grea, insa daca stau impreuna, cei 5 vecini din intimplare pot avea sansa lor pe post de convoi de nevoi.
d_023
p01_fataPublicatia completa:

http://www.issuu.com/alexandruaxinte/docs/graz_the_usual_city