Back to the Future

Concurs de invenții urbane: Orașul posibil - episodul Galați 2050

Finalist

Achipa: Alex Axinte, Cristi Borcan (studioBASAR), Alec Bălăşescu - sociolog, Dorel Ruşti - naturalist, Ana Vlad şi Adi Voicu - regizori
Amplasament: Galați, Romania
Perioada: 2011

“Spre infinita mea satisfactie, pe la orele trei si jumatate am zarit in departare Galatiul, insa cind am vazut atitea turnuri si cladiri care se ridica din apa si stralucesc in soare, construite toate din piatra, am fost uimiti si am zis ca e ca o vraja. Cativa dintre noi se intrebau daca lucrurile pe care le vedeam nu sunt vise. Doua ore mai tirziu barca noastra ancora in port, intre alte ambarcatiuni negustoresti si de pescuit, de felurite dimensiuni si care dadeau impresia unei activitati comerciale deosebite. Nu am intarziat sa strabatem, fiecare pentru el, acest oras intins, ale carui strazi infatiseaza o mare forfota de populatie si care sint ticsite de nenumarate pravalii. Ce uimeste mai mult in acest loc este pitorescul invalmasirii orasului cu apa Dunarii, pe care o infatiseaza in fiecare clipa numeroasele canale, balti si zavoaie deschise la tot pasul.” (Calator anonim - Calatorii pe Dunarea de Jos, Galati 2050)

tenochtitlanalb

Planul Orasului Tenochtitlan, Imperiul Aztec
“Orasul e mare cat Sevilia sau Cordoba; strazile sale principale sunt foarte late si drepte; cateva dintre acestea, si toate cele secundare, sunt jumatate pamant, jumatate apa, si sunt navigabile pentru canoe.” (Hernan Cortes - din scrisoarea adresata regelui Carol V, cu ocazia intrarii in Tenochtitlan la 8 noiembrie 1519)

loraineUlysse remet Chryseis a son pere, Claude Gelle (zis Lorraine) - 1648, ulei pe panza
„Nu stiu decit cele doua porturi la apus pictate de Claude Loraine - care se gasesc la Luvru si in care se juxtapun doua ambiante urbane extrem de diferite - ce pot rivaliza in frumusete harta Metroului din Paris” (Guy Debord - “Introduction a une critique de la geographie urbaine”, 1955)

naturaVegetatie Potentiala zona Galati
“Baltile Dunarii joaca un rol foarte important in economia generala a naturii avind o mare influenta asupra climei si vegetatiunii acestor regiuni.” (Grigore Antipa - “Regiunea Inundabila a Dunarii, Starea ei actuala si mijloacele de a o pune in valoare”, 1910)

Un Manifest Soft

Schimbarea, catastrofa, modernizarea sau decaderea sa au fost aduse de apa si de interesul economico-militar al puterilor regionale pentru a o controla. Dunarea a dictat astfel intotdeauna destinul orasului. Dupa bombardamentele din Al Doilea Razboi Mondial Galatiul devine un Oras-Victima, distrus aproape complet si reconstruit radical dupa modelul planificarii sovietice. Galatiul nou al anilor 50 se dezice de fluviu si se comporta ca un oras generic amplasat oriunde pe teritoriul Romaniei Socialiste. Odata cu construirea combinatului gigant in anii 60, acesta devine motorul principal al orasului, fluviul devenind secundar. Astazi Galatiul impartaseste soarta similara altor orase noi ce au fost ridicate dupa proiecte cu perioada de valabilitate inscrisa intr-un tipar social: el expira.
dsc_1879Dupa ce mare parte din codru a disparut, romanii au ramas frati cu ogoarele. Riurile si marea nu s-au numarat insa printre rudele apropiate. Apele au fost fie granite controlate de straini, fie surse de nenorociri si inundatii. Demonstrarea legaturii esentiale a natiunii cu apa, cu Dunarea si in special cu Marea Neagra, a avut un rol important in procesul de justificare a teritoriului national.

Asa cum tratamentul fobiilor consta in angajarea repetata a obiectului fobiei, confruntam Galatiul cu unul din pericolele de care, mai nou, parca se teme: apa. Transformam un pericol (inundarea) intr-un potential (irigarea) prin folosirea apei ca element infrastructural emergent, suprapus logicii existente a orasului. Fluiditatea teritoriala a apei se insereaza astfel in sistemul predefinit al planificarii de tip sovietic.
200647.psd

Integrarea fluviului in oras are doua componente:
Galati - un habitat de zavoaie si balti - transformarea treptata a orasului intr-un mediu urban permeabil la apa, prin infiltrarea tesutului urban cu canale, balti, stufarii, lunci sau zavoaie, care sustin agricultura urbana, productia de energie, recreerea publica, sportul sau transportul. Propunem re-naturarea Orasului Gradina proiectat in anii 50, prin valorificarea fluviului.
Galati -
un Bauhaus fluvial - utilizarea infrastructurii deja existente de productie de otel si de constructie de nave, prin cristalizarea unui nucleu universitar specializat, o Scoala Internationala de Arte si Meserii care sa ofere specializari artistic si tehnice.
blocuri_01
prefecturala_vale

Back to the Future formuleaza provocarea unei infrastructuri umede, pierduta in procesul de antropizare al Dunarii, prin care se regenereaza treptat fondul fizic si moral al orasului, impiedicand cresterea necontrolata si favorizind intensificarea urbana, localismul si consolidarea unei identitati comunitare.

Puteti vizualiza si filmul Galati 2050:
http://www.youtube.com/watch?v=Iri-S522Ntg