Baia Publică

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Dezso Floriska Kovacs
Loc:
strada Arthur Verona, Bucureşti
Perioada:
iunie 2012

Premiul European pentru Spaţiu Public Urban Barcelona / 2014 - Proiect finalist.

http://publicspace.org/en/works/h186-piscina-temporara-in-strada-verona

În cadrul Street Delivery #7 am testat un nou instrument public ce investighează viitorul utilizării străzilor pietonalizate şi dincolo de limitările tiparelor prezentului, în care doar comerţul de vitrină şi de tarabă, plimbarea prin parc sau berea consumată în valuri sunt modelele uzuale de funcţionare ale spaţiului public urban.

bucuresti_1927_inundatii
Sursă foto aici.

Printr-o instalaţie blocaj am practicat utopia posibilă, provocând o viziune scara 1 la 1 asupra rolului apei în comunitate, ce şi-a pierdut treptat orice capacitate de a genera interacţiune publică, ajungând să fie folosită doar compoziţional, pentru satisfacerea plăcerilor ochiului edilitar.

img_4742

Astfel, Baia Publică a fost un loc de scăldat temporar apărut ca o excrescenţă pe cursul firesc al unei străzi, manifestarea unui citat improbabil: un ştrand instalat într-un context urban.
img_4770img_4786dsc_2195dsc_2358dsc_2366dsc_2518

În jurul prezenţei apei s-a consolidat o platforma relief ce a funcţionat timp de trei zile ca o structură inclusivă în care, pe lângă utilizarea dominantă ca loc de bălăceală, a activat şi ca loc de intâlnire si de popas pe traseu, ca arenă de concert, sau ca spaţiu de proiecţii, dar mai ales a performat ca un loc de joacă deschis oricui.

img_0366foto: Mirela Duculescu

dsc_2310
dsc_2411
dsc_26081

http://streetdelivery.ro/bucuresti/