Locul Meu - La Trepte

Organizatori: Cecilia Frâncu, Dan Manea, Alin Voitescu
Îndrumatori: Alex Axinte, Tudor Elian, George Marinescu, Alin Voitescu
Echipa: Bogdan Nicolae, Hartia Corina, George Cristea, Irina Neguţoiu, Grancea Ciprian, Nan Mihaela, Gheorghe Ana-Maria, Călin Simona, Toma Minodora, Fugulin Elena, Vrânceanu Ştefan, Manolache Esmeralda, Bocalu Denisa.
Parteneri: Pimăria oraşului Sinaia, Asociaţia de prietenie Sinaia-Athis-Mons, Asociaţia de arhitectură Sinaia-Buşteni-Azuga, Asociaţia Grenoble-Isère-Roumanie, Centrul de Plasament Sinaia.
Locaţie: aleea Take Ionescu, Sinaia
Perioada: 19-20 iulie 2012

În cadrul proiectului ‚Locul Meu de Întâlnire - Un loc Altfel’ iniţiat de Cecilia Frâncu a avut loc un atelier de intervenţii în spaţiul public la care au participat copii de la Centrul de Plasament din Sinaia. Intenţia atelierului a fost amenajarea temporară unui spaţiu public comun prin implicarea tinerilor din oraş.

dscn8974

Locul de desfăşurare a fost aleea Take Ionescu, o stradă pietonală în trepte, de fapt o scurtătură pe traseele şerpuitoare ale drumurilor ce urcă pantele oraşului, un spaţiu al localnicilor într-un oraş al turiştilor, relativ periferic şi uitat. De pe alee se face şi accesul în Centrul de Plasament.

sinaia-desen-a4

Am ales să activăm în principal partea de sus a treptelor, un fost drum de acces auto acum părăsit pe care l-am cosit şi l-am transformat într-un amfiteatru temporar, cu gradene şi scenă din paleţi, locuri de stat şi ecran de proiecţie.

dscn9060

img_5011
img_5021

Aici, dupa o zi întreagă de lucru sau de plimbări prin oras, au avut loc în fiecare seară şezători ad-hoc, unde în aşteptarea întunericului necesar proiecţiei, publicul s-a angajat într-un program artistic destul de complex, cu prezentator, recitări de poezie de autor, cântece la chitară sau recitaluri solo voce.
dsc_1682

dsc_1735

dsc_1711

dsc_1723img_5047

Pe durata celor două zile am organizat un atelier de micro-intervenţii în care am produs mobilier urban din lemn. Tinerii au lucrat cu uneltele, au vopsit, participând activ la trasformarea spaţiilor abandonate de pe alee.

img_5081
img_5070
dsc_1559dsc_1546

Au fost instalate un loc de odihnă la capătul scărilor, o bancă de pierdut vremea pe traseu, un colţ vesel de vorbă ce se poate folosi mai degrabă ca pârleaz peste gardul Centrului de Plasament şi un fotoliu mobil, dedicat treptelor.
dsc_1594img_5098img_5074dsc_1564img_5090

Printre aceste acţiuni, a mai avut loc o plimbare tematică prin oraş în care am căutat locaţii pentru posibile intervenţii viitoare. Plimbarea a fost continuată prin exerciţii de cartografiere afectivă, în care tinerii au re-desenat harta oraşului prin Amintirile, Visele şi Nemulţumirile lor.
dsc_1506

dsc_1658

dsc_16371

mulţumiri speciale: Olga Szel, Atelier RD