Ateliere de Spaţiu Public

Procesul de educaţie presupune de cele mai multe ori exerciţii de acumulare, testare sau experimentare dezvoltate în condiţii de laborator, departe de obiectul de studiu. Seria de Ateliere Publice îşi propune să fie un proiect educaţional informal desfăşurat pe viu, angajat în timp real în condiţia urbană locală. Aici pot fi practicate mijloace alternative de producţie a circumstanţelor spaţiului public şi dincolo de răspunsurile formulate de adminstraţie, agenţi economici sau de societatea spectacolului. În cadrul fiecărui atelier încercăm să inspectăm atât instrumentele de înţelegere şi cunoaştere ale spaţiului urban, cât şi mecanismele specifice din care sînt alcătuite intervenţiile în spaţiul public, relevenţa şi rolul lor în consolidarea unor procese de recuperare şi reconstrucţie a spaţiului public ca un produs comun. Structurate după teme specifice fiecărui context urban, atelierele parcurg într-un timp concentrat distanţa de la concept la proiect finalizat, prin acţiuni de cartografiere, evaluare, organizare, comunicare şi design, trecând prin lucrul cu bugetul, cu avizele sau cu utilizatorii direcţi, până la etapele finale de producţie şi concretizare a intervenţiei.
img_2740img_7115

Atelierul de Lemn
Ca o etapă consecutivă atelierului de hârtie şi idei, producţia propriu-zisă reprezintă un timp special, suspendat între proiecţiile iniţiale şi testarea lor pe viu, un laborator de lucru colectiv, unde detaliile de pe hârtie sînt des invalidate de realitatea materialului, unde este posibil design-ul ad-hoc, unde utilizarea primează esteticului şi unde lucrul făcut prin mijloace proprii şi ziua de muncă necalificată nu mai sînt noţiuni abstracte ci practicate. Acestă etapă de lucru se desfaşoară de obicei chiar în perimetrul de intervenţie, în contact direct cu ritmul contextului urban.

dsc_08571004717_153267434865610_1695425758_n

Eveniment Final
Coagularea participanţilor într-un eveniment deschis de inaugurare a intervenţiilor în spaţiul public mobilizează în cadrul grupului posibilităţile de organizare, de gestionare şi de negociere a resurselor comune, dar reprezintă şi o modalitate de testare a intenţiilor iniţiale într-un spaţiu al concluziilor în timp real.
dsc_1241dsc_1219