Locul Meu - După Blocuri

Punte 2013

Echipa: Cecilia Frâncu, Dan Manea, Alex Axinte, Cristi Borcan, Tudor Elian, Alin Voitescu, Mihai Bucur, Smaranda Bucur, Diana Culescu, Mihai Culescu, Roxana Szel, Sofia Mihăilescu
Atelier reciclare: Reciclare Creativă
Amenajare expoziţie: Alin Voitescu
Concert: Anita Petruescu & Late Summer Band
Ghizi plimbări: Dan Manea, Mihai Bucur, Mihai Culescu
Discuţii: Emanoil Bellu, Cecilia Frâncu, Mariana Cojoc
Foto: Marius Tudose
Locaţie: strada Horea, Cloşca şi Crişan, cartierul Sfântul Ilie, Sinaia
Perioada: 24 - 26 mai 2013

Ca o continuare a acţiunilor desfăşurate în proiectul Sinaia - ReStart din 2011, în intervenţiile de pe aleea Take Ionescu şi atelierul de machete de la Centrul Cultural Carmen Sylva din 2012, a avut loc evenimentul Punte, ediţia 2013 a proiectului Locul meu de întâlnire, un loc altfel. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia de Prietenie Sinaia - Athis Mons, Primăria oraşului Sinaia, Asociaţia Prahova Excelsior, Casa Arhitecţilor Sinaia-Buşteni-Azuga, studioBASAR, Reciclare Creativă D’Avent.

http://www.studiobasar.ro/?p=2916
http://www.studiobasar.ro/?p=4011

scan_43-crop

Locaţia aleasă a fost documentată în 2012 prin vizite şi plimbări, şi ulterior în atelierul de idei, unde copiii din localitate şi-au imaginat, direct pe machete, amenajări posibile pentru câteva spaţii publice slab utilizate, printre care şi o zonă din cartierul Sfântul Ilie.

0100

Aici, dincolo de Sinaia – staţiune turistică, la capătul unui şir de blocuri, între o pantă, un gard şi sârmele de întins rufe la uscat, supravieţuieşte un spaţiu public deschis, ce a scăpat de încercuirea gărduleţelor metalice ascuţite.

dsc_0570

hcc

Împreună cu voluntari - localnici şi invitaţi - am încercat timp de două zile să provocăm creativitatea tinerilor şi participarea locatarilor blocurilor prin organizarea unei serii de evenimente şi acţiuni localizate în două spaţii adiacente: zona de la rufe şi fostul punct termic transformat în centru comunitar temporar.

dsc_0601

Centrul a găzduit la interior o expoziţie şi câteva prezentări ale acţiunilor anterioare sau cu exemple simlare, în timp ce afară s-au desfăşurat ateliere creative, întâlnirile cu poveşti din cartier, un atelier de lemn, jocuri de stradă şi desene pe asfalt. Tot aici a fost şi punctul de plecare în plimbările cu temă geografică şi urbană.

img_7925
dsc_0660

dsc_0659img_1630img_7814În acelaşi timp, zona de la rufe a fost amenajată temporar pentru o serbare finală, la care participanţii şi vecinii au stat împreună pentru prima dată. La final gradenele din europaleţi au fost demontate, lăsând în loc o mini-scenă, câteva bănci realizate cu ajutorul copiilor din cartier din materiale reciclate şi promisiunea unor acţiuni viitoare.

dsc_0176

dsc_0172

img_7849dsc_0219img_7830

În cartier, cu mic cu mare

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Tudor Elian, Maria Daria Oancea, Alin Voitesctu, Ana Maria Ţoni, Mihai Culescu, Raluca Dumitru, Roxana Spânu.
Locaţie: strada Horea, Cloşca şi Crişan, cartierul Sf. Ilie, Sinaia
Perioada: 24-30 martie 2014

Eveniment organizat de studioBASAR, în continuarea acţiunii Punte 2013; susţinut de Asociaţia de Prietenie Sinaia - Athis Mons, Asociaţia Prahova Excelsior, Casa Arhitecţilor Sinaia-Buşteni-Azuga, Primăria oraşului Sinaia.

https://www.facebook.com/loculmeualtfel

img_2721

După acţiunile de ‚deschidere’ din 2013, am iniţiat în primăvara următoare un proces de acumulare şi colectare. Timp de o săptămână am deschis uşi şi am stat de vorbă cu locuitorii cartierului Sfântul Ilie despre identitate şi repere atunci şi acum, despre dorinţe, vecini, istorii personale, dar şi despre punctul termic sau posibile amenajări în cartier.

img_9876

La sfârşitul săptămânii am deschis pentru locuitori fostul punct termic din cartier. Primii vizitatori au fost copiii, ce au pornit de dimineaţă la vânătoare de locuri, căutând ceva cu ochi, ceva ascuns, sau ceva comori, iar dupămasă şi-au imaginat cartierul lor printr-o machetă de hârtie.

dsc_0014

dsc_1670

Între timp a fost deschisă expoziţia cu poveşti, amintiri şi dorinţe colectate în timpul săptămânii, ce a fost vizitată de câţiva localnici adulţi, care au descoperit cu plăcere şi interes o expoziţie numai despre cartierul lor şi au remarcat în special potenţialul fostului punct termic de a deveni un centru comunitar al cartierului, dar şi alte locuri neamenajate.

untitled-3

dsc_1542

dsc_1674

Spre seară, trupa de teatru ‚Oglinzi’ a liceului din Sinaia a recitat câteva poezii. Publicul formt în majoritate din copii a primit însă cu mult entuziasm proiecţia filmului românesc de animaţie ‚Robinson Crusoe’, părinţii lor spunându-ne că probabil e prima oară când copii se uită la un film împreună.

film

film2

Sfântul Ilie, Cartierul meu

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Dan Manea, Anca Marin, Ana-Maria Ţoni, Tudor Elian, Alin Voitescu.
Amplasament: sala HCC (fostul punct termic), strada Horea, Cloşca şi Crişan, cartierul Sf. Ilie, Sinaia.
Perioada: 2-4 Octombrie 2015

Eveniment coordonat de Casa Arhitecţilor Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal împreună cu studioBASAR, în cadrul proiectului „Locul meu, un loc Altfel 2015″; finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii, în cadrul „Sesiunii de finanţare 2015 pentru proiectele culturale ale asociaţiilor şi fundaţiilor”, realizat în parteneriat cu Filiala teritorială Prahova a OAR, cu sprijinul Primăriei Oraşului Sinaia.
Colaboratori: Asociaţia Socio-Culturală Prahova Excelsior, Asociaţia de prietenie Sinaia Athis-Mons, Centrul de Plasament Sinaia.

Jurnal de Cartier: https://issuu.com/lmasinaia/docs/jurnal_20de_20cartier_202015

0

Deposedată de utilitatea sa tehnologică, fosta centrală termică este folosită acum doar ca sală de vot la alegeri. Ocupând o poziţie cheie, centrala rămâne o resursă spaţială ce se poate reintegra în circuitul cartierului, prin activarea sa cu acţiuni culturale şi educative susţinute de asociaţiile locale. Pentru al treilea an consecutiv, centrala HCC a fost repornită, făra a distribui însă agent termic, ci combustibil pentru comunitate.

3

1

Acţiunea “Sfântul Ilie. Cartierul meu” a deschis centrala HCC timp de trei zile, construind astfel o posibilitate la scara 1:1 a unui centru comunitar temporar. În continuarea acţiunilor din anii anteriori, am testat potenţialul spaţial al centralei, am consolidat parteneriatele între organizatori şi am deschis dialogul între locuitori, administraţie şi asociaţiile locale.

2

4

Locuitorii au fost invitati să descopere un loc nou, deschis chiar în inima cartierului lor. Aici a fost amenajată o expoziţie, construită din memoria cartierului şi din istoricul acţiunilor anterioare, care în acelaşi timp invita locuitorii să discute câteva propuneri de transformare a unor spaţii publice din cartier. Conţinutul expoziţiei s-a regăsit şi într-un „Jurnal de Cartier”, o publicaţie ce a fost primită foarte bine în cartier.

6

5

Centrala s-a „încălzit” treptat, găzduind prezentări despre istoria oraşului şi ateliere de educaţie urbană. Aici, macheta cu repere a povestit despre cartierul văzut prin ochii copiilor şi tot de aici vânătoarea de comori a explorat „insula Sfântul Ilie”, pe un teritoriu necunoscut, dar plin de posibilităţi.

8

7

Nu doar interiorul centralei a fost deschis cartierului, ci şi zona de acces din faţa sălii. Aici, proiecţia de filme documentare sau de animaţie şi momentul muzical susţinut de câţiva tineri din oraş au atras publicul şi în centrul cartierului, nu doar în centrul oraşului.

10

9

Astfel, evenimentele organizate în centrală împreună cu răspunsul locuitorilor, au semnalat necesitatea funcţionării, măcar şi sezoniere, a centralei ca un nod de socializare ataşat unui centru de distribuţie culturală şi educaţională, localizat în inima cartierului Sfântul Ilie, gestionat de organizaţiile partenere împreună cu administraţia locală.

11