Ştefan Constantinescu

Artist: Ştefan Constantinescu
Curator: Johan Sjöström
Design expoziţional: Alex Axinte, Cristi Borcan (studioBASAR), Dan Bălăneanu
Loc: Muzeul de Artă din Göteborg, Suedia
Perioada: 21 septembrie 2013 - 02 februarie 2014

Expoziţia este produsă de Muzeul de Artă din Göteborg cu spirjinul Wallenstam, Institutul Cultural Român Stockholm, Iaspis, Anna Ahrenberg Foundation şi este însoţită de un catalog cu un eseu semnat de Simina Neagu.

http://konstmuseum.goteborg.se

hiroshi-sugimoto-canton-palace-ohio-1980
Hiroshi Sugimoto - Canton Palace Ohio, 1980

Cum poate fi expus cinema-ul? Răspundem la această întrebare printr-un spaţiu generat de repetarea unei serii de gesturi, posturi, relaţii şi ritualuri ce sînt asociate stării de cinema. Fără să reconstituie o sală de cinema propriu-zisă în interiorul muzeului, amenajarea se compune din câteva circumstanţe tipologice specifice receptării filmului, ca o colecţie de situaţii generatoare de cinema.

axo

Astfel, spaţiul de expunere conţine o serie de obiecte prin care parcursul se structurează în două situaţii funcţionale: Foaierul şi Sala. Primul spaţiu, Foaierul, este determinat de câteva elemente suport - panouri de expunere, un totem de afişaj, spoturi luminoase - ce susţin primirea, informarea şi găzduirea spectatorilor inainte de începerea seriei celor trei filme.

dsc_9231
dsc_9253dsc_8277b

Al doilea spaţiu, Sala, se fixează în jurul relaţiei dintre spectator şi ecran, ilustrată prin două ipostaze diferite de receptare - o zonă cu şiruri de bănci şi un modul de gradene - ce stau alăturate într-o sală de cinema temporar.

dsc_9376dsc_9402