În curtea şcolii

Echipa: Cristi Borcan, Tudor Elian, Ana Maria Ţoni, Maria Daria Oancea, Irina Ioniţoiu, Mihai Patu, Andrei Pripasu, Ioana Tilicea, Dan Cioclu, Dan Bălăneanu.
Amplasament: Curtea Şcolii 31, bulevardul Lacul Tei, Bucureşti
Perioada: 12 - 20 octombrie 2013

01

Acţiunea derulată de Asociaţia Komunitas în cadrul Zilelor Educaţiei Nonformale a fost prilejul atelierului de amenajare a curţii Şcolii 31 din cartierul Tei din Bucureşti. Pentru transformarea şi deschiderea temporară a locului s-au mai desfaşurat: ateliere de curăţare şi de plantare a spaţiului verde, ateliere de pictură, grafitti, improvizaţie muzicală şi de interpretare teatrală. Cutia cu Scule a fost şi ea prezentă ca suport pentru aceste activităţi.

02

Curtea Şcolii 31 se află în centrul animat al cartierului Tei. Deşi amenajată nediferenţiat - mari zone de asfalt pentru traversare şi activitaţi sportive şi spaţii verzi care înconjoară perimetral școala - curtea este însuflețită de utilizările curente: priviri, vorbe și gesturi sunt schimbate peste gard, copiii işi aruncă ghiozdanele la grămadă înainte de a se apuca de joacă, părinţii așteptă şi discută în apropierea cabinei paznicului, elevii mai mari se întâlnesc la intrarea în școală. Ascuns în spatele gardurilor din ce in ce mai opace, acest spaţiu rămâne puţin folosit de cei care locuiesc în vecinătate.
03

04

Timp de doua sâmbete consecutive, la puțin timp după începerea anului școlar, curtea Școlii 31 a fost deschisă pentru jocuri şi ateliere. Pe lângă deschiderea fizică a unui spaţiu de obicei neutilizat în afara orarului şcolar, activităţile au adus împreună elevi ai şcolii, copii care locuiesc în cartier sau aflaţi în grija unui centru de plasament, părinţi şi vecini curioşi, devenind în timpul evenimentului loc de întâlnire, interacţiune și colaborare între grupuri care nu obişnuiesc să împartă acelaşi spaţiu în mod curent.
051

Atelierul de construcţie s-a împrăştiat prin curte în locuri alăturate gardurilor ce separă şi înconjuară terenurile de sport. Echipele de lucru, formate din arhitecți voluntari, au stabilit la faţa locului configuraţia micilor echipamente. Obiecte simple: câteva bănci, unele cu mese sau reazeme, şi un podium, încearcă să susţină tiparul de practicare colectivă a locului.
06

07

08

09

10

11

Fără să schimbe funcționarea propriu-zisă a curţii, obiectele au reușit să deschidă punctual spre activități mai diverse - socializare, joc, relaxare, odihnă, așteptare - lăsând loc pentru o interpretare mai liberă și mai intuitivă a spațiului. Alături de arhitecți, câțiva copii au făcut parte din echipele de construcție, însă cei mai mulți s-au implicat la vopsirea obiectelor, participând astfel la transformarea curții şcolii lor.
12
Podiumul

13
Banca-Info

14
Banca cu masa mobilă

15
Tribuna-Bancă

Băncile sunt încă în curte, îndrăgite şi folosite activ de copii - pentru că e nevoie, şi pline de inscripţii şi semnături - pentru că e voie.
16

Mai multe poze:
Sâmbătă 12 Octombrie
Sâmbătă 19 Octombrie