În Trecere

Organizator: Andrei Pripasu
Îndrumători: Alex Axinte, Cristi Borcan, Maria Daria Oancea (studioBASAR), Tudor Elian
Invitat: Alexandra Berdan
Echipa: Stanciu Razvan, Sescioreanu Alexandru, Radu-Mihai, Hodea Magda, Buzenche Sorin, Nistor Andreea, Alexandru Adina Diana, Toma Ionuţ Gabriel, Chisăliță Manuela, Atanasie Cosmin Mircea, Maftei Andrei, Raluca Gâlcă, Fetescu Claudia, Dobos Narcis, Bujoreanu Radu.
Amplasament: strada Alexandru Lăpuşneanu, Iaşi, România
Perioada: 12-17 Mai 2014

Atelierul a fost iniţiat şi coordonat de către Andrei Pripasu; cu sprijinul Holver, Prima MG, Cărtureşti, ASAI şi găzduit în spaţiul galeriei tranzit.ro/ Iaşi.

iasi2

Atelierul a investigat zonele aflate în proximitatea unor spaţii publice de reprezentare, locuri cu identitate difuză şi ambiguă din periferia geografiei mentale a locuitorilor. Aceste teritorii anonime funcţionează ca spaţii de trecere şi de legătură, suspendate între locurile reper din centru şi restul oraşului.

dsc_0825

În cadrul atelierului am testat la fața locului modalități de descifrare a caracterului şi potenţialului acestei specii de spaţiu public, prin acţiuni de cartografiere, dezbateri şi prezentări, urmate de zile de producţie, instalare dar şi de organizarea unui eveniment final. Gestionat chiar de către participanţii la atelier, evenimentul ‚Dincolo de Lăpuşneanu’ a invitat de dimineaţă copii şi părinţi sa dea viaţă unui colţ de joacă într-o zonă verde lipsită de mobilier urban. Dupămasă am plecat într-o plimbare printre blocurile, gangurile, locurile, oamenii şi poveştile locului unde am descoperit de la desenele pe scara copiilor, până la fântâna dorinţelor, ori ruinele castelului de fier, sau muzeul invizibil şi gospodăria cu cărţi, până la gazdele bune de pe traseu. Ziua s-a încheiat în spatele cinematografului, unde ‚Acei oameni minunaţi şi maşinile lor zburătoare’ - filmul cu care s-a deschis cinematograful Republica în 1958 - au transformat un acces de serviciu într-un amfiteatru în aer liber deschis pentru trecători, invitaţi sau vecinii de la blocul de lângă.

dsc_0660
dsc_0145
dsc_0238

Destinul unora dintre echipamentele produse în atelier s-a prelungit mult după încheierea atelierului, unele supravieţuind pe amplasament, până au fost transformatre, reciclate sau unele chiar relocate.
Mai multe aici: https://www.facebook.com/atelierintrecere

img_0311-copy