Instalatorul de Vrăbii

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Maria Daria Oancea
Consultant: Dorel Ruşti

Contribuţie în cardul proiectului Case Ciripite dezvoltat de Asociaţia De-a Arhitectura.

1_vrabie-mana-si-cheie
„Instalatorul de vrăbii” este un design de proces, o reţetă după care oricine îşi poate construi singur un cuib sau o hrănitoare pentru păsări. Materialele folosite sunt obiecte deja existente, care au caracteristicile necesare realizării unui cuib de vrăbii, sunt uşor de găsit, ieftine şi uşor de asamblat de către oricine.

2_ghid-si-om
„Instalatorul de vrăbii” este un ghid de instalare care cuprinde elementele care pot fi folosite la construirea cuibului sau a hrănitorii, uneltele şi sculele necesare, indicaţii cu privire la tehnicile de construire, recomandări de amplasare, şi câteva tipologii-prototip pentru exemplificare. Ghidul conţine şi indicaţii şi recomandări pentru urmărirea în timp a evoluţiei cuibului locuit, metode de îngrijire, tehnici de întreţinere, şi reguli şi principii de bună-coabitare.

3_vrabii-hranite-de-om
Cuibul este pentru vrabia de casă - Passer domesticus, una din păsările cele mai comune din mediul urban, maidanezul cu aripi al oraşelor.

4_vrabii-si-blocuri
Marea majoritate a locuitorilor din oraşele româneşti stă la bloc. Fie că sunt răspândite printre întinse spaţii verzi, fie că sunt înghesuite şi apropiate unele de altele, fie că sunt aliniate de-a lungul marilor artere de circulaţie ce străbat oraşele de la un capăt la altul, blocurile de apartamente sunt peste tot în oraş. La fel ca oamenii, şi păsările stau la bloc: îşi fac cuiburi sub balcoane şi în profilele faţadelor, şi mănâncă seminţele puse de oameni pe balustrade şi pervazurile ferestrelor. Vrabia de casă este una din păsările cele mai apropiate de om, fiind practic exclusiv sinantropă în oraşele româneşti.

5_prototipuri
„Instalatorul de vrăbii” funcţionează ca o casă de oameni din elemente prefabricate, care se poate asambla în diverse configuraţii. Datorită variaţiei de module de ţevi, cuiburile şi hrănitoarele pot rezulta în multiple variante care depind de îndemânarea şi imaginaţia „instalatorului”.

6_materiale
Cuiburile şi hrănitoarele sunt realizate din materiale pentru instalaţii sanitare casnice (ţevi şi fitinguri din PP sau PVC, izolaţii, coliere metalice, etc.), care se găsesc la orice magazin de construcţii de cartier sau mare centru comercial. Uşor de asamblat şi rapid de montat, modulele respectă cerinţele funcţionale, ergonomice şi tehnice pentru un cuib de vrăbii.

7_constructie
Proiectul „Instalatorul de vrăbii” e un proces „do-it-yourself” care se adresează celor care vor să îşi extindă singuri casa sau apartamentul cu o casă pentru vrăbii. Pentru cele trei prototipuri am fost la zona 6 de la Obor, am cumpărat ţevi şi fitinguri, ne-am întors la birou şi le-am asamblat, am testat variante, am modificat, am folosit bormaşina, burghiele, ruleta, foarfeca, şi pânza de bomfaier.

img_7768-edit
Prototip 1

img_7770-edit
Prototipuri 1, 2 si 3

GHID

idv-1

idv-2

idv-foto

Atelierul ciripit

Echipa: Corina Croitoru (Asociaţia De-a arhitectura), Cristi Borcan, Maria Daria Oancea (studioBASAR) şi Dani Drăgan (Societatea Ornitologică Română)
Loc: Galeria Galateca, 25.10.2014
de-a-arhitectura.ro/atelierul-ciripit/

Foto: Asociaţia De-a arhitectura, studioBASAR

Atelierul a testat modurile în care copiii işi pot folosi imaginaţia pentru a construi case şi hrănitori de vrăbii făcute din ţevi şi fittinguri. Pe parcursul a 2 ore, copiii au creat diverse modele de case combinate cu hrănitori, astfel încât să poată fi folosite pe toată perioada anului, le-au decorat cu panglici, abţibilduri, benzi colorate şi le-au desenat cu carioca. După terminarea atelierului, copiii şi părinţii au promis că vor monta cuiburile-hrănitori pe balcon sau în curte, şi că vor ţine un jurnal de ocupare a cuibului.

img_5870

dscf7771

dscf7941

Amplasări
După două amplasări fără succes, hrănitoarea din strada Dionisie Lupu din Bucureşti este frecventată de un stol de vrăbii de prin partea locului.

img_0652a