AcUM - Acumulatorul Urban Mobil

Anuala OAR Bucureşti / 2015 - Secţiunea Arhitectură Temporară - Nominalizare.

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Maria Daria Oancea
Participanţi (construcţie şi gestiune AcUM): Alex Axinte, Cristi Borcan, Diana Buţa, George Cocai, Andrei Drâmbă, Cristian Drâmbă, Beatrice Duiculescu, Ivona Dumitrache, Tudor Elian, Cosmin Gruian, Adela Iacoban, Magda Juravlea,Sabina Lefter, Oana-Luiza Mihai, Silviu Marcu, George Marinescu, Maria Daria Oancea, Daniela Pălimariu, Roxana Popescu, Viorel Cosmin Popescu, Diana Cristina Postolache, Iulia Radion, Ioana Săraru, Cristi Stoian, Cristina Tamaş, Mihai Timcea, Miruna Tîrcă, Ana Maria Ţoni, Alin Voitescu.
Echipa de cercetători urbani: Vlad Cătună (coordonator), Andrei Alb, Ramona Beian, Andreea Ivaşcu, Andrada Ionescu, Ioana Petrache, Andrei Pop (colaboratori); Alexandra Ciocănel, Ana Maria Despoiu, Mihai Mădălina, Maria Stanciuc, Monica Ştefan, Cătălina Soloveanu (voluntari).
Amplasamente: Parcul Lacul Tei, str. Teiul Doamnei, blvd. Gheorghe Şincai, blvd. Nerva Traian, Bucureşti.
Perioada: iunie - septembrie 2014

Proiectul „Spaţii Urbane în Acţiune” este coordonat de Asociația Komunitas, în parteneriat cu Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, Asociaţia tranzit.ro, Asociația ArtWe și susținut de grupul de arhitecți studioBASAR, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România.  Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro.

Website: http://spatii-urbane.ro/

sua-logo

Spații Urbane în Acțiune reprezintă un proiect pilot inițiat de o echipă interdisciplinară formată din arhitecți, urbaniști, socio-antropologi și pedagogi. Proiectul își propune să acționeze pe mai multe planuri complementare: cunoașterea și mai buna înţelegere a celor 3 cartiere bucureștene selctate şi modul în care locuitorii se raportează la ele dar și dinamica spațiilor publice; activarea câtorva spații publice din aceste cartiere prin intervenții urbane și evenimente comunitare; demersul pedagogic de a dezvolta noi abilități și modalități de raportare la oraș, în rândul tinerilor, prin activități non-formale de educație urbană derulate în 3 școli și 2 licee bucureștene. (Asociaţia Komunitas)

axo-acum

Desen: Iulia Radion

Context

Bucureştiul este un oraş în care pe zone întinse ce cuprind majoritatea populaţiei sale, proiectul modernist de reorganizare radicală a locuirii colective a fost dublat de ingineria socială a proiectului comunist de creare a omului nou. Ambele proiecte au tratat spaţiul dintre blocuri ca pe un fundal, un teritoriu utilitar, de tranzit. Peste această moştenire s-a depus în ultimii 25 de ani un strat superficial, decorativ, un val de intervenţii la fel de uniformizatoare ca proiectul iniţial, aplicat de către administraţia preocupată doar de blocuri într-un proces ce amână declanşarea unei reabilitări morale şi a spaţiului dintre clădiri. Acesta rămâne în continuare doar un spaţiu tehnic şi mai puţin o resursă comunitară.

10_tei_strada-deleni_foto

9_timpuri-noi_bulevardul-nerva-traian-in-fata-scolii-nr-81_foto

Resurse AcUM

În acest context, am decis să adresăm această lipsă cronică de spaţiu public, atât în dimensiunea sa fizică cât şi în cea socială. Ferestrele aruncate în faţa blocurilor după termopanizare au fost colectate din diferite cartiere şi re-asamblate într-o structură suport, unde identitatea şi memoria cartierului şi-au găsit locul şi publicul. Împrumutând din aparenţa totemurilor comerciale triunghiulare şi din intuiţia amplasării strategice a chioşurilor de cartier, AcUM este un pavilion care prin activităţile susţinute investighează structura şi dinamica spaţiului public din cartiere.

referinte1

referinte21

Atelier AcUM

Ridicat într-o săptămână prin efortul colectiv al unei echipe de voluntari, studenţi arhitecţi şi urbanişti, AcUM a formulat la scara locului intenţiile proiectului şi a transformat temporar, cu resurse locale, domeniul public, antrenând locuitorii în producerea de spaţiu public. Alcătuit din module demontabile, Acumulatorul a fost încărcat într-un camion în curtea gazdei noastre, galeria tranzit.ro/Bucureşti, şi transportat în cartiere, unde echipa de voluntari îl instala în câteva ore. Tot acest proces de descărcare, amplasare şi montare a devenit o prelungire a atelierului de lucru transferat în cartier.

dsc_0763

dsc_0976

dsc_0597

dsc_0640

dsc_0856

AcUM in Cartiere

Cele trei cartiere - Tei, Tineretului şi Timpuri Noi - împărtăşesc aceleaşi caracteristici utilitare ale domeniului public, dar au şi diferenţe specifice rezultate din geografia oraşului, Acumulatorul fiind gândit să se integreze dar şi să se adapteze uşor în contextul Bucureştiului. Amplasat în locuri reper pentru geografia locală a cartierelor - în Tei în faţa unui oficiu poştal, în Tineretului adiacent unei biserici, iar în Timpuri Noi la ieşirea din curtea unei şcoli - AcUM a funcţionat pentru câteva zile atât ca un instrument de cercetare in-situ dar şi ca o unealtă de testare a potenţialului de transformare a locurilor. Toate cele trei amplasări şi-au găsit cu greu loc în buzunare de-a lungul unor bulevarde de tip coridor compact de blocuri, spaţiul public fiind deja ocupat, contenstat, consumat. AcUM a transformat în Tei un loc de trecere între bulevard şi spatele blocurilor într-un popas, în Tineretului a activat un scuar parţial verde, dar încercuit de garduri, iar în Timpuri Noi a transformat două locuri de parcare informale într-un punct de atracţie. Prin activităţi gratuite, ateliere de educaţie non-formală pe teme urbane, expoziţii despre memoria locului, dezbateri despre problemele dar şi despre potenţialul cartierului, expediţii prin istoria şi geografia locală, şi prin proiecţii de film, Acumulatorul, susţinut de modulele Cutiei cu Scule, a strâns informaţii, a comunicat cu publicul, a testat în timp real modalităţi de activare a spaţiilor publice, şi a funcţionat pentru câteva zile ca un loc de întâlnire şi de tranzacţionare de amintiri, păreri sau planuri de viitor.

Pregătiri

img_5550a

img_1462

Ziua Cartierului Tei (28 iunie 2014)

img_4887

dsc_0919

AcUM în Tei (11-13 iulie 2014)

dsc_0916

dsc_1104

dsc_1154

dsc_0927

AcUM în Tineretului (11-14 septembrie 2014)

dsc_0034

dsc_0420

dsc_0384a

dsc_0065

AcUM în Timpuri Noi (26-28 septembrie 2014)

_dsc0854

img_1627

_dsc0949

_dsc0929