Loc de Tei

Coordonatori: Alex Axinte, Cristi Borcan
Participanţi Atelier de Idei „Tei în Acţiune”: Irina Dincu, Ioana Maria Rusu, Dorin Moldoveanu, Silvia Cruceanu, Cristian Rădulescu, Andreea Ştefan, Elena Necula, Andreea Toma, Carmen Ungureanu, Ioana Sascha, Andreea Livia Ivanovici, Matei Dinu, Marina Dragu, Dima George-Cristian (Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei)
Participanţi Atelier de Lucru „Loc de Tei”: Matei David, Anca Marin, Mihai-Justin Ailene, Mădălina Marin, Cosmin Tiberiu Scorcealof, George-Cristian Dima, Ana Gurduza

„Tei în Acţiune” este un proiect coordonat de studioBASAR în cadrul proiectului „Spaţii Urbane în Acţiune” coordonat de Asociația Komunitas.
Mai multe detalii despre proiect:
www.spatii-urbane.ro

01_sua

Atelier de Idei cu studenţi
Pe baza concluziilor raportului de cercetare socio-antropologică „Cartier de Bucureşti”, am organizat un atelier de idei cu studenţi la arhitectură, urbanism şi peisagistică, în care au fost schiţate mai multe scenarii de lucru pentru etapa de intervenţii din cadrul proiectului. Dintre acestea, am ales două situaţii pe care să le dezvoltăm şi în care posibilii parteneri ar putea să asigure un grad ridicat de sustenabilitate şi după încheierea acţiunilor din cadrul proiectului „Spaţii Urbane în Acţiune” . Astfel, o instituţie publică de cultură cu o reţea existentă în cartiere - Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) - şi un grup activ de cetăţeni - Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei (GICLC) - au constituit baza de la care am construit cele două acţiuni. Construcţia parteneriatelor a cristalizat două dintre direcţiile importante ale proiectului: activarea comunitară şi prezenţa culturii în cartiere. Astfel, structurile şi acţiunile asociate realizării lor au funcţionat ca un combustibil în procesul consolidării acestor parteneriate.

Atelier de Idei cu Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei
Proiectul “Tei în Acţiune” a fost finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti, în cadrul Anualei de Arhitectură 2015.
În urma unui atelierul de idei realizat împreună cu membrii Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei (GICLT), am schiţat două scenarii - „Pavilionul” şi „Amfiteatrul” - ce puneau în discuţie accesul şi implicarea locuitorilor la mecanismele de funcţionare ale unui parc public.

02_600_9362_dorin-moldoveanu

03_grupuri-lucru

04_propuneri

Pavilionul
Împreună cu GICLT şi administraţia parcului, am decis să realizăm „Pavilionul” în 2 etape: întâi baza, compusă dintr-o platformă, o bancă şi un panou informativ, urmată de o acţiune ulterioară proiectului „Spaţii Urbane în Acţiune”, prin care se va încerca adăugarea unei structuri uşoare de acoperire. Amplasamentul ales - o platformă betonată pe care sunt dispuse trei bănci de lemn - este unul din locurile de întâlnire ale Grupului. Astfel, intervenţia şi-a propus consolidarea funcţională şi spaţială a unui reper simbolic pentru mulţi din utilizatorii parcului.

05_img_4055

06_axo

Autorizarea a fost un proces la fel de neclar ca şi în cazul celorlalte avizări din proiect. Aici însă, diferenţa specifică a constat în incertitudinea legată de instituţia avizatoare, pe care am aflat-o în final după o partidă de ping-pong instituţional.

Atelier de Lucru
Cu avizele obţinute în ultimul moment şi cu sprijinul Administraţiei Parcului, am început atelierul de lucru. Am prefabricat o parte din structură în atelier, pe care am asamblat-o în parc, împreună cu o echipă de studenţi arhitecţi voluntari. Atelierul deschis la marginea unei alei circulate a parcului a funcţionat ca o portavoce pentru proiect şi pentru acţiune. Trecătorii se opreau, întâi curioşi, pe urmă interesaţi de acţiunile Grupului, şi în final bucuroşi că o astfel de iniţiativă civică se întamplă la ei în cartier, şi în acelaşi timp că apar noi funcţiuni în parc.

07_img_6789

08_img_6810

09_img_6815

10_vopsea

Inaugurare
La final, structura a fost inaugurată împreună cu membrii Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei. Panoul Info, unde şi-au găsit loc materiale despre Grup şi despre acţiunile sale, a atras trecătorii ocazionali, dar şi pe căţiva locuitori ai cartierului veniţi special pentru această ocazie. O cutie poştală a fost montată pe panou şi a fost luată în posesie de către membrii Grupului, ce aşteaptă să culeagă sugestii şi propuneri din partea locuitorilor. De acum, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei are deschisă o fereastră de comunicare chiar în Parcul Circului.

11_img_6842

12_img_6887

13_img_6921

14_img_6892

15_img_6933

Dincolo de transformarea spaţială şi funcţională din parc, structura a început să funcţioneze chiar la scurt timp de la inaugurare şi ca o formă de combustibil pentru acţiunile viitoare ale Grupului.

Colinde de Craciun 2015

16_img_1473