Sufrageria Gârleanu

Anuala OAR Bucureşti / 2016 - Secţiunea „Arhitectură și spațiu public - intervenții și acțiuni în spațiul public” - Premiu.

Coordonatori: Alex Axinte, Cristi Borcan
Participanţi Atelier de Idei “Timpuri Noi în Acţiune”: Andrei Alb, Maria Daria Oancea, Iulia Radion, Andrada Bulai, Cristi Stoian
Voluntari Atelier de Lucru “Construim Gârleanu”: Andrei Suhan, Matei David, Anca Marin, Anca Râpeanu, Cristina Popovici, Luminiţa Cruceanu, Andrei Staicu

„Timpuri Noi în Acţiune” este un proiect coordonat de studioBASAR în cadrul proiectului „Spaţii Urbane în Acţiune” coordonat de Asociația Komunitas.
Mai multe detalii despre proiect:
www.spatii-urbane.ro

01_sua1

Atelier de Idei cu studenţi
Pe baza concluziilor raportului de cercetare socio-antropologică „Cartier de Bucureşti”, am organizat un atelier de idei cu studenţi la arhitectură, urbanism şi peisagistică, în care au fost schiţate mai multe scenarii de lucru pentru etapa de intervenţii din cadrul proiectului. Dintre acestea, am ales două situaţii pe care să le dezvoltăm şi în care posibilii parteneri ar putea să asigure un grad ridicat de sustenabilitate şi după încheierea acţiunilor din cadrul proiectului „Spaţii Urbane în Acţiune” . Astfel, o instituţie publică de cultură cu o reţea existentă în cartiere - Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) - şi un grup activ de cetăţeni - Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei (GICLC) - au constituit baza de la care am construit cele două acţiuni. Construcţia parteneriatelor a cristalizat două dintre direcţiile importante ale proiectului: activarea comunitară şi prezenţa culturii în cartiere. Astfel, structurile şi acţiunile asociate realizării lor au funcţionat ca un combustibil în procesul consolidării acestor parteneriate.

“Timpuri Noi în Acţiune”
Proiectul “Timpuri Noi în Acţiune” a fost finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti, în cadrul Anualei de Arhitectură 2015.
În perioada 8 - 20 iunie 2015 am organizat în incinta bibliotecii „Emil Gârleanu” o acţiune de cartografiere creativă aplicată comunităţii de utilizatori. Acţiunea a urmărit în primul rând să intre în contact şi să consulte utilizatorii bibliotecii cu privire la opţiunile funcţionale şi spaţiale ale amenajării spaţiului public din imediata vecinătate a bibliotecii.
Mai multe fotografii aici.

2_img_50381

Cercetare
Timp de aproape 2 săpămâni, în incinta bibliotecii a funcţionat un birou de cercetare, gestionat de echipa proiectului. Un chestionar cu răspuns deschis format din 10 întrebări şi o machetă folosită ca suport pentru acumularea de propuneri au constituit instrumentele de cercetare ale echipei.

3_img_4301

4_cercetare

5_propuneri

Raft Mobil
Acţiunea a extins funcţiunile bibliotecii şi pe trotuarul din faţă, utilizat ca loc de parcare informal, prin realizarea unui raft mobil ce a funcţionat ca un semnal necesar bibliotecii şi evenimenului. Rămas în gestiunea bibliotecii şi după încheierea acţiunii, raftul mobil va putea fi folosit la acţiunile bibliotecii din spaţiul public exterior.

6_img_4305

7_img_4455

Expoziţia „Portret de Cartier”
În a doua parte a acţiunii am deschis în bibliotecă o expoziţie despre cartierul Timpuri Noi, în care au fost expuse momente din istoria şi din viaţa de zi cu zi a cartierului, cu planuri istorice, fotografii de epocă, portrete ale locuitorilor şi imagini cotidiene.

8_expo

Atelier de Educaţie Urbană pentru copii
La finalul acţiunii, în bibliotecă a avut loc un atelier de educaţie urbană, copiii construind o machetă cu reperele cartierului, conştientizând astfel manifestările mediului urban înconjurător.

09_img_4624

10_atelier-copii

Sufrageria Gârleanu
Din evaluarea chestionarelor culese în cadrul acţiunii „Timpuri Noi în Acţiune” de la utilizatorii bibliotecii Emil Gârleanu, a rezultat tedinţa de transformare a bibliotecii într-un spaţiu domestic. Astfel, am schiţat două scenarii ce şi-au propus să extindă funcţiunile bibliotecii în exterior prin amenajări domestice complementare: „Sufrageria” pentru zona de la stradă şi „Grădina” pentru spaţiul verde. Ambele au cristalizat cele mai puternice direcţii exprimate de utilizatori: semnalizarea funcţională a bibliotecii şi deschiderea spaţiului verde. Din discuţiile purtate cu BMB, am ales să realizăm „Sufrageria”, fiind propunerea prioritară şi fezabilă.
Ca şi în cazul altor evenimente din cadrul proiectului, autorizarea a fost un proces imprevizibil. Motivul principal al derutei administrative l-a constituit probabil lipsa unor precedente similare care să instituie o categorie avizabilă din partea administraţiei publice.

11_gradina
Grădina

12_sufrageria
Sufrageria

Atelier de Lucru “Construim Gârleanu”
Cu toate avizele obţinute, inclusiv cel al Asociaţiei de Proprietari ai blocului în care îşi are sediul biblioteca, am început lucrul. O parte din structură a fost prefabricată în atelier şi instalată în faţa bibliotecii, unde a fost finalizată cu ajutorul câtorva voluntari. Aceştia ni s-au alăturat în urma unui apel de participare lansat prin reţeaua bibliotecii şi către locuitorii care ne-au lăsat contactele în timpul acţiunii din luna iunie. Cei mai mulţi voluntari au venit din reţeaua bibliotecii, dar a participat şi un locuitor din zonă. Satisfacţia a venit la sfârşit, când, după o zi de lucru în care am asamblat toate modulele şi le-am vopsit, am auzit un copil care se întorcea acasă împreună cu familia: „Ia uite mami, s-a deschis o bibliotecă aici!”
Mai multe fotografii aici.

13_constructie

14_img_6555

15_img_6589

16_img_6629

17_img_6654

Inaugurare
O săptămână mai târziu, „Sufrageria” a fost inaugurată cu un eveniment destinat copiilor, organizat de această dată de către BMB. Astfel, „Sufrageria” a fost luată în primire de către bibliotecă şi s-a umplut de musafiri care au transformat împreună trotuarul dintr-o anexă a maşinilor într-un spaţiu public, un loc de joacă şi de întâlnire. Părinţii care au participat la acţiune fie ştiau de bibliotecă, fie participaseră la alte acţiuni ale proiectului, ca „Piaţa de Weekend” sau „Timpuri Noi în Acțiune”, fie se bucurau că s-a deschis o filială pentru copii şi tineret la ei în cartier.

18_img_6728

19_img_6736