Locul meu - Curtea

Organizator: studioBASAR
Îndrumători ateliere: Andrei Pripasu, Alin Voitescu, Alex Axinte, Cristi Borcan.
Participanţi ateliere: copiii de la Centrul de Plasament Sinaia.
Voluntari: Costică, Gabi, Ilie.
Organizator eveniment de inaugurare: Cecilia Frâncu.
Invitaţi special eveniment: arhitectul Dan Manea, copiii de la Şcoala „Principesa Maria” şi Liceul „Mihail Cantacuzino”.
Amplasament: curtea Centrului de Plasament, Sinaia.
Perioada: 11-19 iunie 2016

‚Locul meu Altfel 2016′ este un proiect de educaţie aplicată coordonat de studioBASAR împreună cu Cecilia Frâncu (Asociaţia Prahova Excelsior) în parteneriat cu Centrul de Plasament Sinaia. Ediţia 2016 a proiectului ‚Locul meu Altfel’ a fost finanţată de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii, în cadrul sesiunii de finanţare 2016 pentru proiectele culturale iniţiate de ong-uri şi este realizat în parteneriat cu Filiala teritorială Prahova a OAR.

00a

Printr-o serie de ateliere participative, proiectul şi-a propus să transforme utilizarea curţii Centrului de Plasament din Sinaia prin construirea unor structuri temporare amenajate împreună cu copiii care locuiesc în Centru.

011
021

Privită prin ochii copiilor, curtea s-a colorat în nuanţe de Marfă sau Nasol, după criteriile utilizării cotidiene, dar şi a potenţialului intuit chiar de către cei care o folosesc. Împărţiţi pe echipe, copiii au formulat propuneri pentru diferite zone ale curţii, pe care le-au susţinut, dezbătut, votat şi în final detaliat în machete de lucru.

04
031

După ce am cântărit amplasamentele şi am pregătit intervenţia, am lăsat foarfecile, cartonul şi lipiciul şi am pus mâna pe bormaşini, scânduri şi sfoară. Timp de aproape 3 zile, curtea a devenit un atelier cu mai multe puncte de lucru deschise în incintă.

05

Sus, la generator, 15 buturugi au stat la baza unei platforme-scenă completată cu un fotoliu gigant şi cu un umbrar fâlfâitor întins peste toată compoziţia. Jos, la locul de joacă, 3 hamace s-au prins între câteva pâlcuri de copaci, devenind locuri de joc sau de relaxare. În spate, mai multe jardiniere pictate s-au aşezat peste malul de pământ mai puţin fertil, însoţite de bănci şi mese, deschizând astfel un loc nefolosit până acum. Înaintea serbării, titlul proiectului scris de copii literă cu literă a fost agăţăt sus pe gard, iar câteva bănci pictate au fost pregătite pentru invitaţi.

061

072

081

091

După săptămâni de dezbateri şi de lucru, ne-am strâns cu toţii în jurul scenei unde participanţii la ateliere şi invitaţii lor au cântat, au recitat şi au povestit. Muzica, salata de fructe şi tortul pregătite tot de copii, au încheiat o zi specială în care curtea a devenit un loc mai viu, transformată după ideile celor care îl folosesc „într-un loc tare!”.

0102

0111

012