Remorca de Cercetare şi Activare (RCA)
Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Matei David, Tudor Elian;
Producţie structură: Top Event
Perioada: din aprilie 2016
BETA - bienala timişoreană de arhitectură/ 2018 - Premiul secțiunii Inițiative/ Experimente/ Viziuni în Arhitectură.
„Remorca de Cercetare şi Activare (RCA)” este un proiect coordonat de studioBASAR şi finanţat prin Programul Mobilizăm Excelența, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.
Remorca de Cercetare şi Activare (RCA) este un echipament mobil ce acţionează ca o unitate de intervenţie rapidă utilizată pentru producţia, susţinerea şi transformarea spaţiului public. La capătului unei serii de structuri mobile dezvoltate de studioBASAR în ultimii ani, cum au fost Cutia cu ‘89, Cutia cu Scule, Acumulatorul Urban Mobil sau Pas cu Pas, Remorca urmăreşte să aplice lecţiile învăţate prin utilizarea echipamentelor tactice în confecţionarea situaţiilor publice. Remorca acţionează ca un instrument open source angajat direct atât în diversificarea mecanismelor de condiţionare a spaţiilor, cât şi în multiplicarea şi emanciparea actorilor angajaţi direct în producţia de spaţii publice.
Uşor de transportat şi de manevrat, Remorca este un dispozitiv funcţional versatil ce se poate adapta rapid la condiţia locală a spaţiilor publice sufocate din oraşele româneşti contemporane. Măsurând 1X2m în plan şi 2m înălţime în poziţia închis, Remorca se poate deschide ca „o cutie cu surprize” până la 3X7.5m în plan şi 2.5m în înălţime. Aşezată într-o remorcă auto uşoară monoax şi construită pe o structură din ţeavă metalică sudată, placată cu panouri de lemn rabatabile vopsite în galben, şi echipată cu dotări suplimentare, ca umbrar, locuri de stat sau echipamente tehnice, Remorca se poate transfroma în funcţie de geografia locului şi de tipologia evenimentului în mese pentru ateliere, panouri de expunere, miniscenă sau cinema în aer liber.
Dincolo de capacitatea sa de a funcţiona ca generator de spaţiu public ad-hoc, Remorca susţine şi chiar transformă prin utilizare organizaţiile care activează în domeniul producţiei de spaţiu public şi comunitar. Astfel, după ce a fost testată în cadrul evenimentul de inagurare a bibliotecii „Gheorghe Lazăr” în mai 2016, Remorca a devenit o filială mobilă a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB) şi a plecat timp de 3 luni într-un tur al marilor parcuri din Bucureşti, unde a găzduit „Caravana Poveştilor”, un proiect iniţiat, elaborat şi implementat de BMB. Nu doar biblioteca a remorcat cultura, dar şi alte organizaţii culturale sau grupuri civice au deschis Remorca în Bucureşti, ajungând să susţină aproape 20 evenimente în primele 6 luni de utilizare.
Şantier Deschis: Biblioteca din Militari
Eveniment organizat de studioBASAR pe 13-14 mai 2016, cartierul Militari, Bucureşti.
Agora Încotroceni
Eveniment organizat de Grupul Civic Încotroceni pe 2 iulie 2016 la intersecţia străzilor Joseph Lister şi Dr. Carol Davila, cartierul Cotroceni, Bucureşti.
Caravana Poveştilor
Proiect organizat de BMB între 10 iulie - 18 septembrie 2016, Bucureşti în parcurile Kiseleff, Circului, Al. I. Cuza (IOR), Tineretului, Parcul Izvor, Unirii, Drumul Taberei.
Zona Gri
Eveniment organizat de Asociaţia VolumArt pe 17 septembrie în spatele fostului cinema Favorit din cartierul Drumul Taberei şi pe 1 octombrie în faţa fostului cinema Floreasca, din Bucureşti.
Pictăm zidul dintre oameni
Eveniment organizat de Grupul Civic Cişmigiu pe 23 octombrie pe strada Ion Brezoianu, cartierul Cişmigiu, Bucureşti.