Şcoala de Oraş 1

Administraţia Fondului Cultural Naţional / 2017 - Secţiunea “Activare culturală în spaţiul public” - Premiu.

Şcoala de Oraş 2015 -2016: Biblioteca din Militari

Coordonator: studioBASAR
Îndrumători: Alex Axinte, Cristi Borcan, Tudor Elian, Bogdan Iancu;
Participanţi: Diana Beatrice Buţa, Anca Creţu, Lucian Ştefan Călugărescu, Matei David, Magda Iulia Juravlea, Ana-Dora Matei, Anisia Mouhamed, Andreea Nicuţ, Andrei Suhan, Iris Şerban, Alecs Vasiliu;
Voluntari: Adi Bratu, Ana-Maria Bucur, Cosmina Balint, Anca Marin, Andrei-Florian Staicu, Alin Voitescu; Daniel-Paul Ciobanu, Anca Ivan, Cristina Popovici, Gabriela Toma, Anca Râpeanu, Liliana Radu;
Parteneri: Biblioteca Metropolitană Bucureşti.
Amplasament: biblioteca „Gheorghe Lazăr”, cartierul Militari, Bucureşti
Perioada: Octombrie 2015 - Mai 2016

„Şcoala de Oraş 2015-2016: Biblioteca din Militari” este un program de educaţie aplicată, coordonat de studioBASAR şi finanţat prin Programul Mobilizăm Excelența, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

mobilizamexcelenta.ro
facebook: Scoala de Oras
https://vimeo.com/171979478

00a

Începând cu 2011, studioBASAR a iniţiat seria de Ateliere de Spaţiu Public ca un proiect educaţional informal desfăşurat pe viu, în care participanţii au angajat într-un format concentrat de 1-2 săptămâni, spaţiul public din diferite contexte urbane, ca Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Chişinău, Sinaia, Kassel sau Brno. În urma experienţei acumulate în aceste Ateliere, studioBASAR a iniţiat proiectul „Şcoala de Oraş” ce urmăreşte să dezvolte pe termen mediu şi lung un program de educaţie aplicată destinat studenţilor de la arhitectură, urbanism, sociologie şi alte domenii conexe. „Şcoala de Oraş” îşi propune să studieze atât situaţii autentice identificate în contextul local, cât şi să se angajeze direct în producţia de spaţiu public, contribuind la identificarea, testarea şi dezvoltarea în parteneriate cu actori reali a unor instrumente alternative de producţie şi gestiune a spaţiilor publice şi comunitare.

013a

Ediţia pilot a „Şcolii de Oraş” a constat în reamenajarea filialei „Gheorghe Lazăr” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB) din cartierul Militari. Prin producţia şi distribuirea de cultură şi educaţie în cartiere, reţeaua BMB rămâne printre puţinele instituţii şi resurse de spaţiu public cu potenţial de activare şi coagulare a comunităţii. Închisă de mai bine de 5 ani, ascunsă în spatele Pieţei Veteranilor, după pepeni îngrămădiţi pe trotuar, lădiţe cu roşii, miere la chioşc, sau găleţi cu flori printre care mişună maşini şi trecători grăbiţi, biblioteca ocupă fostul spaţiu de întâlniri familiale de la parterul unui bloc de garsoniere.

02

03

08

Biblioteca a devenit timp de 6 luni atelierul de lucru al unei echipe multidisciplinare alcătuită din studenţi şi tineri absolvenţi la arhitectură, urbanism şi sociologie. Echipa „Şcolii de Oraş” a scos biblioteca din hibernare, şi, printr-o amenajare minimală, a deschis-o temporar ca pe o sufragerie în cartier. Aici am stat de vorbă cu vecinii, cu utilizatorii bibliotecii, dar şi cu bibliotecarele de la alte filiale, cu care am făcut interviuri şi am organizat ateliere de idei, de unde am colectat păreri şi propuneri despre cum s-ar putea transforma biblioteca. Unele dintre idei le-am testat chiar la faţa locului, organizând proiecţii, expoziţii şi ateliere de bricolaj.

04

010

05

06

Toate aceste informaţii acumulate au fost transformate de către participanţii la Şcoală în scenarii de amenajare şi funcţionare a spaţiului. Parcursul proiectului a făcut ca la final Biblioteca Metropolitană Bucureşti să reuşească să facă un pas instituţional uriaş, neprevăzut de la început, dar dorit de locuitorii din zonă: redeschiderea oficială a filialei, cu program, bibliotecar, cărţi şi abonamente. Astfel, realizată parţial în cadrul unui atelier de auto-construcţie de câteva zile, amenajarea interioară s-a concentrat pe resursa principală a bibliotecii, identificată de utilizatori, bilbiotecari şi participanţi: spaţiul deschis, cu mobilier flexibil, eliberat de rafturi de cărţi în exces. Inaugurarea s-a făcut cu un eveniment în care ateliere, jocuri, expoziţii şi lecturi publice au propus locuitorilor scenarii de funcţionare a bibliotecii atât ca un spaţiu ce poate susţine producţia culturală, dar care poate funcţiona şi ca un loc de interacţiune socială.

012

011

015

014

Simultan cu redeschiderea filialei, evenimentul de inaugurare a scos biblioteca în stradă printr-un echipament mobil: „Remorca de Cercetare şi Activare (RCA)”, ce a devenit ulterior un instrument folosit intensiv de către BMB în cursul anului, mai multe aici: http://www.studiobasar.ro/?p=7133

017

0161

Experienţa acumulată în prima ediţie a Şcolii de Oraş a fost sintetizată într-un Ghid de Activare. Scopul Ghidului este de a distribui lecţiile învăţate către reţeaua de biblioteci a BMB. Ghidul prezintă etapele principale ale Şcolii de Oraş aşa cum s-au desfăşurat la biblioteca „Gheorghe Lazăr”, descriind experienţa proprie, propunând direcţii de acţiuni posibile pentru proiecte similare în alte filiale şi oferind sfaturi practice pe parcurs. Diseminarea Ghidului în reţeaua de bilbioteci a avut loc prin intermediul unor ateliere de idei la care au participat majoritatea bibliotecarilor BMB în care au fost schiţate iniţiative posibile ce pot declanşa pe termen scurt o serie de proiecte similare în mai multe filiale BMB.

0181

0191