Centrul Comunitar Tei

Administraţia Fondului Cultural Naţional / 2017 - Secţiunea “Activare culturală în spaţiul public” - Premiu.

Anuala OAR Bucureşti / 2017 - Secţiunea “Cercetări și viziuni prin arhitectură - intervenții și experimente de arhitectură” - Nominalizare.

Echipa: Alex Axinte, Cristi Borcan, Matei David (studioBASAR) / Elena Anghel , Vivi Cernescu, Silvia Cruceanu, Roberto Pătrăşcoiu, Ioana Maria Rusu, Irina Sandu (Grupul de Iniţiativă Civică „Lacul Tei”) / Vlad Cătună (CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică)
Constructor: Top Event SRL
Amplasament: Parcul Circului, Sector 2, Bucureşti

Centrul Comunitar Tei este primul echipament comunitar urban grassroots, rezultat al unui parteneriat între Grupul de Iniţiativă Civică “Lacul Tei” şi grupul de arhitecţi studioBASAR.

Centrul Comunitar Tei este un proiect Urbaniada cu sprijinul ING Bank.

logo-2c

Grupul de Iniţiativă Civică “Lacul Tei” (GICLT) - „un grup de cetăţeni obişnuiţi care locuiesc în zona Lacul Tei, şi care s-au hotărât să încerce să schimbe în bine traiul din această zonă” - este unul dintre grupurile civice ce au apărut în Bucureşti în ultimii ani ca un răspuns la opacitatea proceselor şi mecanismelor ce alcătuiesc planificarea urbană. Astfel, cetăţeni obişnuiţi, susţinuţi de ONG-uri specializate, au început să se coaguleze în jurul unor probleme curente ale cartierului lor şi să îşi ceară dreptul la oraş.

fotografie-de-grup
O parte dintre membrii Grupului de Iniţiativă Civică “Lacul Tei”

Colaborarea dintre studioBASAR şi GICLT a început în cadrul proiectului Spaţii Urbane în Acţiune. În 2015, în urma unui atelier de idei desfăşurat împreună cu membrii Grupului, am transformat şi consolidat un reper simbolic pentru utilizatorii Parcului Circului: un loc de întâlnire şi socializare.

imagine

Găzduit de o structură utilitară minimală - un container maritim de 14 mp, amenajat şi echipat tehnologic - Centrul Comunitar Tei răspunde la o nevoie locală identificată de către membrii Grupului în diverse ateliere de lucru şi întâlniri organizate în comunitate în ultimii ani, şi urmăreşte crearea unui parteneriat civic-public cu autorităţile locale.

img_2916

Prin construirea unui program de activităţi în care se vor implica şi alte grupuri sau organizaţii, Centrul Comunitar Tei îşi propune să testeze şi să valideze un model de bună practică pentru dezvoltarea şi altor centre comunitare de cartier gestionate de către cetăţeni organizaţi. Astfel, transferul de la cetăţeanul consumator de spaţiu public la cel de co-producător beneficiază de un format într-un spaţiu de colaborare şi solidaritate, în care comunităţile îşi pot regăsi identitatea şi unde spiritul civic îşi poate canaliza energia.

Diagrama activare
Cele 3 direcţii principale ale activităţilor ce se vor desfăşura la Centrul Comunitar Tei

transport

amenajare1

Centrul este realizat dintr-un container maritim, iar materialele folosite pentru finisare sunt naturale: termoizolaţie din fibre de celuloză (hârtie reciclată) şi tâmplărie şi placaje interioare şi exterioare din lemn. Spaţiul interior nu este mare, dar este de ajuns pentru a susţine activităţi culturale, civice şi comunitare ale locuitorilor din cartierul Tei.

Centrul Comunitar Tei a fost inaugurat în octombrie 2016 în Parcul Circului din Bucureşti cu muzică, poveşti din cartier, ateliere pentru copii şi discuţii cu cetăţeni preocupaţi de cartierul lor, acţiuni din cadrul proiectul „Poveştile Teiului”, realizat cu sprijinul ARCUB.

img_2883

img_2792

img_2859

high-res-credit-foto-needed-4_vlad-catuna
Foto: Vlad Cătună

Detalii aici despre ce se întâmplă la Centrul Comunitar Tei.